Парафія святих апостолів Петра і Павла м. Кропивницький


Богослужіння у неділю 32-гу після П’ятидесятниці, перед Різдвом Христовим, святих отців




6 січня 2019 року, у 32-гу неділю після П'ятидесятниці, перед Різдвом Христовим, святих отців у Петропалівському храмі було звершено 3 і 6 час та Божественну літургію. Напередодні, у суботу було відслужено вечірню.

Звершив богослужіння настоятель храму прот. Іван Шубин у співслужінні зі священиком Григорієм Полтавським.

В кінці літургії настоятель виголосив проповідь.

"Дорогі браття і сестри, вже завтра ми з вами відчуємо, як світло великого свята Різдва Христового перетворює будні нашого життя на свято душі. Церква звіщатиме про народження Христа.

І ось сьогодні, в останню неділю перед Різдвом Христовим, яка носить назву Святих отців, Церква пропонує нам втішні повчання. Перше — це той перелік імен, який читається в Євангелії цього дня. Це перелік із земного життя родоводу Господа нашого Ісуса Христа. Друге повчання міститься у читанні Апостола на цей день, в якому згадуються всі праведники, які жили до народження Спасителя.

У переліку імен з родоводу Христа бачимо багато праведних людей. Але в цьому списку є і великі грішники, які вдавалися до ідолопоклонства, чародійства, є там і Юдейський цар Манасія, який будучи ідолопоклонником убив пророка Ісаю...

Постає питання? Чому ж родовід Христа наповнений такими різними за своєю вдачею людьми? Це питання часто ставлять ті, хто хоче похитнути віру християн. Але відповідь на це питання дуже проста: Господь благозволив народитися від тих різних предків для того, щоб показати нам, що Його втілення відбулося заради всіх людей, як добрих, так і злих. І це Він підтверджує своїми словами, що прийшов спасти не праведних а грішників.

Ці слова є для нас великою втіхою, тому що це означає, що кожен з нас має можливість бути з Господом, якщо докладе до цього зусилля і свою віру в Нього засвідчить ділами.

Сьогодні ми чули, як Святий Апостол Павло описує подвиги і чудеса, які творили праведники: вони перемагали царства, творили правду, одержували обiтницi, затуляли пащi левiв, гасили силу вогню i уникали вiстря меча, змiцнювалися вiд немочi, були сильнi на вiйнi, проганяли полки чужинцiв, навіть воскрешали мертвих. Але поряд з цим, багато з них терпіли різноманітні муки: зазнавали ран, а також кайданiв i в’язниць, були побитi камiнням, перепилюванi, зазнавали катування, помирали від меча, тинялися в овечих i козячих шкурах, терплячи нестатки, скорботи, озлоблення.

Незважаючи на все це вони відстоювали божественну правду. Не віддавали своє серце матеріальним благам, які часто їм пропонували в замін за зречення віри. На перше місце у своєму житті ці люди ставили Бога і віру в Нього. Так повинні робити і ми, бо немає іншого шляху для того, щоб спасти себе і наставити на шлях спасіння наших нащадків. Тільки віра навчає нас все життя приносити Богові жертву любові, і в радості, і в горі відаючи себе Богові. Віра стане нам спасительним ковчегом, де керманичем буде Сам Господь, Який приведе нас до брами праведності.

Тож стоячи на порозі зустрічі з Новонародженим Христом, дивлячись на приклад святих отців, яких ми сьогодні вшановуємо, приготуймо свої душі до зустрічі Божественного Немовляти, щоб вони не залишаться темними, брудними, холодними. Нехай кожен вимете геть з душі своєї колюче сміття гріха, запалить свічку віри, лампаду надії, зігріє внутрішній світ свій святою любов’ю – так прикраситься храм душі християнської, в якому благоволить народитися Син Божий, Господь і Спаситель наш!"

 

 

Цього дня, о 16:00 було також відслужно Велике повечір'я з літією.

Вечірнє богослужіння звершив настоятель храму прот. Іван Шубин. По звершенні отець-настоятель привітав парафіян з Різдвом Христовим.



Обновлен 09 янв 2019. Создан 08 янв 2019



 

ptpl.io.ua: Парафія святих апостолів Петра і Павла м. Кропивницький Cerkva-kr.info: Офіційний веб-сайт Кіровоградської єпархії УПЦ Київського Патріархату