Парафія святих апостолів Петра і Павла м. Кропивницький


Богослужіння у другу неділю Великого посту




24 березня 2019 року, у другу неділю Великого посту, у Петропавлівському храмі було відслужено 3 і 6 час та Божественну літургію. Напередодні, у суботу, відслужено вечірню.

Звершив Богослужіння настоятель храму прот. Іван Шубин.

В кінці богослужіння священик виголосив проповідь.

 

Проповідь про сквернослів'я

 

Ніяке гниле слово нехай не виходить з уст ваших, а тільки добре...” (Еф. 4,29).

 

У сьогоднішній проповіді, дорогі браття і сестри, хотів би торкнутися такого сумного явища, як сквернослів’я. Сумне і неприємне воно саме по собі, як і всякий гріх, але особливо сумним є те, що по своїй буденності й поширеності багатьма за гріх воно не вважається.

Читаючи Святе Письмо ми зустрічаємо свідчення, що Господь наш Ісус Христос не змінюється, про це ясно пише апостол Павло: Ісус Христос учора й сьогодні і навіки Той же” (Євр. 13,8), а отже і Його вчення не підпадає під фактор часу, тобто є незмінним. Це як лист із вічності, тому актуальний завжди. І апостоли отримавши від Христа Слово Божої благодаті рознесли його по всьому світу, як дороговказ для кожної людини, яким вона мала би керуватись у своєму житті.

Сам Господь в Своїй проповіді, порівнює себе з Сіячем, а слово проповіді з зерном. Тому, якщо ми будемо користуватись Христовим словом, якщо будемо сіяти добро то й пожнемо добро, а з злого слова проросте зло. Відомо, що лікарі для того, щоб дізнатися стан здоров’я людини дивляться на язик, так само і наші слова служать показником доброго, або злого устрою нашої душі. Святий Макарій Єгипетський наставляючи своїх учнів говорив: «Зле слово і добрих людей робить злими , а добре і злих робить добрими».

То чому ж люди лихословлять? Дехто думає, що від некультурності чи неосвіченості, але на жаль причина захована значно глибше. Христос каже, що те чим наповнене серце, те промовляють уста (Мф. 12, 34). Коли серце людини розбещується, гнилі, скверні слова з’являються, як ознака духовного розкладання. Така людина стає винуватцем не тільки своєї погибелі, але й своїх ближніх.

Потрібно розуміти, що лайка збуджує людину. У сім’ї сквернослова немає миру, а найбільша біда в такій сім’ї — це доля дітей. Діти чуючи брудну мову, самі привчаються лихословити. Ті батьки, які не соромляться у висловлюваннях, повинні пам’ятати, що сквернослів’я, яке знищує в дитині почуття сорому, є містком до подальших злочинів. Тому в майбутньому не потрібно шукати винних у випадку біди. Такі діти виростають черствими й, насамперед байдужими до власних батьків. У майбутньому, їм буде важко створити своє сімейне вогнище, де був би затишок, де було б добре їм самим і їхнім дітям.

Тому стараймося, дорогі браття і сестри, ретельно обдумувати все, що ми говоримо. І “Нехай, - як говорить апостол Павло, - ніяке гниле слово не виходить з уст ваших, а тільки добре для навчання у вірі, щоб воно давало благодать тим, що слухають” (Еф. 4, 29).

А також пам’ятаймо слова Христа, що: “За всяке пусте слово, яке скажуть люди, вони дадуть відповідь у день судний: бо за словами своїми будеш виправданий і за словами своїми будеш осуджений (Мф, 12, 36-37).

Отож, будьмо пильними і не забруднюймо свою душу поганими словами.



Создан 27 мар 2019



 

ptpl.io.ua: Парафія святих апостолів Петра і Павла м. Кропивницький Cerkva-kr.info: Офіційний веб-сайт Кіровоградської єпархії УПЦ Київського Патріархату